Ökohajó projekt

Törődnünk kell azzal, hogy a Föld bolygót megőrizzük, és élhető maradjon hosszú évszázadokon át az emberiség számára. Ennek egyik lehetséges módja, hogy hasznosítsuk a megújuló energiákat, amelyek rendelkezésünkre állnak.

A hajó állandóan áramló vízen úszik, azaz a víz áramlási energiája folyamatosan rendelkezésünkre áll. Árnyékot semmi nem ad a hajónak, tehát a napsütéses napokon tűzi a nap. A Duna medencéje szeles, hiszen a légáramlatnak semmi nem áll az útjában.  A Duna vizének hője, illetve hidege alkalmas a fűtésre és hűtésre. A víz tisztítható, ivásra vagy másodlagos felhasználásra (mosogatás, zuhanyzás, WC-öblítés) alkalmas.

Ezeket a kérdéseket kutatta 2006-2008-ban intenzíven egy kutatócsapat, felvéve a kapcsolatot a terület szakértőivel. A létező megoldásokból azokat választották ki és valósították meg, amelyek a gazdaságosság és a megtérülés reményével kecsegtettek.  A mérési eredmények azt igazolták, hogy pl. a helyiségenkénti fűtés/hűtésszabályozás jó energiahatékonyságot tesz lehetővé. Nagyon jó hatásfokú a hőcsapda, ahol az üvegfalú helyiségben összegyűlt forró levegőt irányított módon juttatják el a hűvösebb, fűtést igénylő helyiségekbe.

www.okohajo.hu

A megoldásról rövid filmes beszámoló is készült:

A munka nem zárult le, most éppen egy ígéretes vízkerék-találmány kipróbálásáról egyeztet a feltaláló és az Ökohajó tulajdonosa.